4TURF gør det lettere at komme igennem forårs- og sommertørke

Professionelle groundsmen og greenkeepere, der bruger 4turf, har mindre grund til at frygte forårs- og sommertørke. 4turf sætter hurtigt dybe rødder, og derfor vil 4turf nemmere komme igennem en forårstørke og stadig være i god stand. Kommer der herefter en sommertørke, er 4turf bedre rustet til at forblive grøn og brugbar i resten af sæsonen – og uden at det kræver ekstra pleje
4TURF gør det lettere at komme igennem forårs- og sommertørke

4TURF forbliver grøn og brugbar under forårs- og sommertørke

Klimaet ændrer sig, og boldbaner, golfbaner og andre grønne områder må tilpasse sig disse ændringer. Tørketolerant græs med dybe rødder, som 4turf (tetraploid rajgræs), vil overlever forårs- og sommertørke

Men 4turf overlever ikke kun – 4turf forbliver også grøn og brugbar uden at have et større behov for vanding under lange, tørre perioder, hvor vand måske bliver rationeret. 

4turf med dybe rødder giver flere spilletimer og kræver mindre vanding I takt med at forårs- og sommertørke bliver mere almindelige og vand bliver en begrænset ressource, må groundsmen kigge sig om efter nye måder at have flotte, grønne baner hele sommeren. Løsningen er at bruge vores tørketolerante 4turf sorter. 4turfs evne til at modstå tørke tager noget af presset fra professionelle græsplejere. De får flere spilletimer, mens de bruger mindre tid på at vande og pleje de grønne områder. 4turf sparer tid og penge.

Testet for tørketolerance

Vi ved nøjagtigt hvordan 4turf reagerer på tørke, fordi vi har testet en lang række arter i Danmarks helt unikke rod-screeningsanlæg RadiMax. Resultaterne viser, at tetraploid rajgræs er mere tørketolerante end alm. rajgræs. På RadiMax så vi, hvor lang rødderne gik, og hvor grøn græsset var, når planterne fik mindre og mindre vand.

Hemmeligheden ligger i den meget hurtige udvikling af 4turfs stærke rødder i forårsperioden. Sammenlignet med alm. rajgræs har 4turf en hurtigere rodvækst og udvikler en større rodmasse i de øverste jordlag. Samtidig har 4turf en højere tørketolerance i planten over jorden. Tilsammen gør dette 4turf i stand til at overleve både forårs- og sommertørke.

At forstå forårs- og sommertørke

Der er forskel på tørke. Forårstørke bliver mere og mere almindelige i Nordeuropa. Sommertørke er mere typisk i Sydeuropa, men bliver dog også mere almindeligt i Nordeuropa.

  • Forårstørke: Selvom det ikke regner, er der stadig vand tilgængelig for planterne i de dybere jordlag under en forårstørke. Græsarter, der hurtigt udvikler lange rødder og etablerer sig godt i foråret, har større chance for at overleve.
     
  • Sommertørke: Under en sommertørke forsvinder vandet i selv de dybere jordlag. Samtidig er temperaturerne så høje, at græsplanten over jorden skal være i stand til at modstå dehydrering. Hvis planten allerede har en god og veletableret rodvækst fra foråret, er det mindre sandsynligt at den tørrer ud – den har bedre chance for at overleve.

Grønt græs hele året rundt med 4turf

4turf er den helt klare vinder, når det kommer til tørke. Dens evne til hurtigt at etablere en kraftig rodmasse i foråret er det bedste værn mod forårstørke. Senere på sæsonen vil den tørketolerante græsplante over jorden hjælpe med til at gøre 4turf utrolig modstandsdygtig over for sommertørke. Test foretaget i Frankrig og Tjekkiet bekræfter, at forsøgsparceller med 4turf ser meget grønnere ud efter sommertørke sammenlignet med forsøgsparceller med alm. rajgræs.

Den tørketolerante 4turf har mange forskellige anvendelsesmuligheder. På fairways, hvor vanding ofte ikke er en mulighed, kan eftersåning med 4turf give græs af en bedre kvalitet om sommeren. Det samme gælder for sportsbaner, parker og andre offentlige plæner. Når der er behov for at holde plænen grøn og brugbare hele foråret og sommeren igennem, så er 4turf løsningen.