e
Published
27 .feb.2019

Eftersåning, rajgræs og robotklipper til temadag for anlægsgartnere

Hvilken topdressing skal jeg bruge? Hvad mener I om organisk gødning? Hvor lang tid efter en nysåning, er der behov for vertikalskæring? Hvad skal klippehøjden være på en robotklipper?

Vi er i fuld gang med Anlægsgartnerdage, og spørgsmålene er mange og gode.

Igen i dag er mødelokalet på vores hovedkontor i Odense fyldt op af interesserede, lyttende og ikke mindst spørgelystne anlægsgartnere.

Dagens program er varieret, men alle emner kredser (naturligvis) omkring temaet: græs

Klogere på eftersåning og rajgræs

Anlægsgartnerne er blevet klogere på eftersåning, som må siges at være højaktuelt efter den tørreste sommer i 99 år. De har bl.a. fået lidt tips og tricks om:

  • Udsædsmængden, som kan hæves hvis man har travlt og skal have en tættere plæne lidt hurtigt
  • Metode – det er godt at bruge en prik- eller skivesåmaskine. Men har man ikke sådan én, kan en håndsåmaskine eller en lille gødningsspreder sagtens bruges
  • Gødning og hvor ekstremt vigtigt det er, at græsfrøene får noget at leve af – så bliver slutresultatet meget bedre

Deltagerne har også fundet ud af, hvorfor rajgræs er godt i græsplæner: de er meget slidstærke, har en fin farve, spirer hurtigt frem og er rimeligt skyggetolerante. De kræver dog meget gødning.

Der er sket en stor udvikling de sidste år inden for rajgræs, og det har bl.a. resulteret i nye arter som f.eks.:

  • Westerwoldisk rajgræs, som er den hurtigst spirende græs
  • 4turf rajgræs, som har en meget stor tørketolerance, er modstandsdygtig over for sneskimmel og har en høj kuldetolerance.

Robotklip skråninger

Robotklippere er meget oppe i tiden, og salgschef Jacob Konnerup fra Husquarna har givet et godt indblik i, hvilke ting man skal overveje, når man installerer en robotklipper. Han har også løftet sløret for, at den helt nye model – Automower 535 AWD Professional – kan klippe både op til 3.500 m2 og skråninger på op til 35°.

Inden rundvisning på DLF’s produktionsfaciliteter når deltagerne at få at vide, at man ALTID kan lægge rullegræs (hvis bare vi kan skære det for frost/nedbør), og at hybridgæs kan bruges på mange andre steder end et stadion.

Vi glæder os allerede til at gentage arrangementet næste år!

PS - var du forhindret i at deltage men har spørgsmål til vores konsulenter, er du altid velkommen til at kontakte dem: 

Jylland - Kapser Kildevæld: 40 21 02 14
Sjælland og øer - Bo Jeppesen: 40 21 02 13