Forbered din græsplæne på vinteren

- og glæd dig til forårets flotte resultat! Vinteren er lige om hjørnet og klargøring af græsplænen til en kommende vinter er mindst lige så vigtig som forårsklaring. Resultatet af en god forberedelse vil bestemt give et godt resultat i det tidlige forår.

Vinterklargøring af græsplænen
Det er blevet november. Løvet falder af træerne og lægger sig smukt – på din græsplæne! Selvom det kan være en fryd for øjet med farverige blade i haven, er det ikke godt for græsplænen. Bladene holder nemlig på fugten og skygger for solen, hvilket giver ideelle vækstvilkår for svampe og andre sygdomme som skader græsset.

Mos i plænen
Når løvet rådner, bliver jorden langsomt mere sur, og det kan resultere i gode vækstbetingelser for mos. Græs trives bedst når pH´en-værdien ligger mellem 5,5 og 7, mens mos trives godt på stort set hele pH-skalaen. En jordprøve kan vise surheden og være et godt udgangspunkt for en gødsknings- og kalkningsplan for plænen.

Klip græsset inden vinter
Det er en god idé at klippe plænen en sidste gang inden første nattefrost. Når du klipper græsset sidste gang er den optimale højde mellem 4-6 cm. Hvis du klipper for lavt svækker du græssets rodnet, og det kan give gule pletter og skabe gode vækstbetingelser for mos og ukrudt. Hvis græsset er for langt, kan du derimod risikere, at din græsplæne får sneskimmel i løbet af vinteren.

Husk gødning
Når du vælger din efterårsgødning er det vigtigt at vælge en gødning med lavt indhold af kvælstof (N), men et højt indhold af kalium (K). Græsvæksten skal nemlig ikke stimuleres, men gøres mere vinterhårdfør og rodnettet skal styrkes.

Hvis du er interesseret i at høre mere om korrekte græsblandinger, så er du altid velkommen til at kontakte din DLF konsulent.