e
Published
20 .aug.2019

Frøeksport fra Danmark sætter rekord

Den danske eksport af kløver- og græsfrø 2018/19 blev den største nogensinde med over 100.000 tons. Den mængde frø svarer til udsæden til en græsmark på størrelse med Danmark

At dansk kløver- og græsfrø er en eksportsucces er endnu engang blevet bekræftet.
Sæsonen 2018/19 blev eksportmæssigt den største nogensinde i den danske frøbranche. Med en eksport på over 100.000 tons kløver- og græsfrø blev den gamle rekord fra 2006/07 slettet. Over 95 pct. af den danske frøproduktion eksporteres, og det gør Danmark til verdens største frøeksporterende land. Frøet anvendes til fodergræsmarker til kvæg og andre husdyr samt til private- og professionelle græsplæner. Flere arter som alm. rajgræs, rajsvingel, strandsvingel og hvidkløver satte rekord i størst eksporterede mængder nogensinde.

Godt 80 pct. af eksporten afsættes til EU-landene, hvor de tre største frøforbrugslande Tyskland, Storbritannien og Frankrig står for omkring halvdelen af den danske eksport.

Rekordåret kommer efter en sæson, hvor frøavlerne høstede mindre end normalt i 2018, hvor udbytterne i de fleste arter var præget af tørkesommeren. Den gode efterspørgsel på frø er også afledt af, at mange fodermarker og græsplæner trængte til at blive gensået da der endelig kom regn i efteråret.
”Vores eksportsæson startede rigtig godt i efteråret 2018, og afsætningen i foråret blev også med pil opad,” fortæller Søren Halbye, bestyrelsesformand for brancheforeningen Dansk Frø og koncerndirektør i DLF.
”Efter den flotte eksportsæson som vi lige har afsluttet, har vi rigtig meget brug for en god høst, så vi kan forsyne markedet, og frøhøsten i år ser heldigvis ikke ud til at skuffe,” konstaterer Søren Halbye.

Frøavlerne har haft bedre vejr til afgrøderne i 2019, og udbytterne er i år normale til gode i de fleste afgrøder. Nu håber landmændene bare på godt vejr til at bjærge den sidste del af høsten.