Gode råd til gødning og eftersåning af plæner

Når man etablerer en plæne, bliver græsset ikke ved med at være flot og tæt. Det kræver løbende vedligehold og fornyelse at holde plænen flot og slidstærk
Gode råd til gødning og eftersåning af plæner

Efter en vinter med frost, sne, blæst, svampeangreb og meget mere er græsset blevet nedbrudt, og når græsset er nedbrudt, er der ikke vækst. Derfor skal der nye græsfrø, den rette mængde gødning og de rigtige betingelser til for at få liv i plænen igen.
Med forårets lys og varme vågner plænerne, når jordtemperaturen nærmer sig 7-8 grader. For selvom du i princippet kan efterså med nye græsfrø året rundt, så er de optimale betingelser for eftersåning en jordtemperatur på 7-8 grader eller derover, masser af lys og god fugtighed i jorden. Det er dog vigtigt, at jorden er tilpas tør, så der ikke laves kørespor/trykskader, når du udfører arbejdet.
Lige nu er det perfekte tidspunkt at gå i gang med gødning og græsfrø.
 

Den rette mængde frø og gødning giver nyt liv til plænen

 
Hos DLF har vi stor erfaring med eftersåning og vi ved, at det er utrolig vigtigt at finde den rette gødning, da kombinationen af nye græsfrø og gødning giver det bedste resultat. Vi anbefaler derfor, at eftersåning og gødning altid følges ad.

Sådan kommer du i gang med gødning og eftersåning af din plæne:

  • Begynd med at fjerne det døde materiale og filt ved strigling eller vertikalskæring.

  • Giv dit græs gødning, som indeholder både kvælstof, fosfor og kalium + mikronæringsstoffer. Det kunne f.eks. være vores semiorganiske Marathon ALGAE Sport NPK 16-2-7, som indeholder 30% organisk materiale eller vores semiorganiske Mastercare Organisk NPK 17-2-7 med 12% organisk materiale. Tilfør 2-3 kg pr. 100 m2.
  • Sørg for, at gødningsmængden er tilpasset ud fra en jordanalyse, og hvor meget slid der er på plænerne. Jo mere plænen bruges, jo mere gødning.
  • Sørg for at efterså med græsfrø, der giver flotte græsplanter med et stærkt rodnet. Her skal du bruge 1-3 kg græsfrø pr. 100 m2 afhængig af, hvor slidt og skadet din plæne er. Husk at anvende de græsarter, som oprindeligt er udsået.
  • Vi anbefaler at efterså plæner med vores Masterline Prodana eller DAG Villa (som er lavet i samarbejde med Danske Anlægsgartnere).
  • Gå i gang med gødning og eftersåning hurtigst muligt. Så kan græsset nå at etablere sig og få noget styrke, før foråret for alvor går i gang.
  • Når du har gødet og eftersået plænerne, så er det vigtigt at vedligeholde dem løbende med gødning og pleje, så de kan tåle det slid, de udsættes for de kommende måneder.
 
Har du spørgsmål til eftersåning, gødning, den rette blanding eller andet, så er du velkommen til at kontakte din konsulent hos DLF, som står klar med gode råd og yderligere vejledning.