e
Published
8 .sep.2016

Godt kartoffel-år for Danespo

Danespo-koncernen kom ud af ud af 2015/2016 med et tilfredsstillende resultat på 12 mio. kr. Koncernomsætningen steg med 66 mio. kr. fra 400 mio. kr. i 2014/15 til 465 mio. kr. i regnskabsåret, og resultatet før skat blev på 12,0 mio. kr. mod 7,4 mio. kr. året før.

- Omsætningen er steget med 16 procent. Fremgangen er primært drevet af to forhold: En øget omsætning af læggekartofler og generelt højere priser på spisekartofler. Derudover har de udenlandske aktiviteter bidraget positivt til udviklingen, både på top- og bundlinje, forklarer CEO i Danespo, Steen Bitsch.

Omsætningen er ligeledes positivt påvirket af købet af Danpotatoes ved Give i begyndelse af 2016, der skete som et naturligt skridt i den fortsatte strukturtilpasning i den hjemlige pakkeribranche. Spisekartoffelmarkedet udviklede sig bedre end ventet i både ind- og udland, hvilket også har bidraget positivt til resultatet. Koncernens to spisekartoffelcentraler har gennemgået en opgradering og fremstår i dag som to rationelle og konkurrencedygtige driftsenheder.

I foråret overtog Danespo de resterende 49 procent af aktierne i sit franske datterselskab, Les Touquet Plants, der samtidig ændrede navn til Danespo France.

Rekordomsætning af læggekartofler
Danespo havde i sæsonen 2015/2016 sin største omsætning af læggekartofler nogensinde i regnskabsåret, hvor virksomheden kunne fejre sin 30 års fødselsdag. Selv om afsætningen var under pres på det nordafrikanske marked, var der en god balance mellem udbud og efterspørgsel i Europa. Derfor kunne fødselsdagen i år markeres med at betale læggekartoffelavlerne en efterbetaling, der var den største i de seneste fem år.  

Egne sorter i fremgang
-Danespos egne kartoffelsorter har igen i år vist en stærk og stigende formkurve, og det er på den baggrund meget tilfredsstillende, at vi er nået til enighed med KMC om strukturen af den fremtidige danske kartoffelforædling, siger Steen Bitsch
-Det betyder samtidigt at det mangeårige og succesfulde samarbejde omkring forædlingsarbejdet i Vandel er sikret, hvilket er et fundament for vores fortsatte udvikling, til gavn for avlere og ejere.

Royal – en heldig kartoffel
Især sorten Royal fra Danespo har haft endnu en stærk udvikling. Den er så populær, at amerikanske McCain, som er verdens førende producent af pommes frites, fortsat øger ordremængden af den danske kartoffel. Sorten dyrkes på alle kontinenter.
-Vi har fortsat meget positive forventninger til udviklingen af sorten, såvel på det danske som på det internationale marked," siger Steen Bitsch.