PLUS-græssers dybe, kraftige rødder styrker dine markers evne til at håndtere tørke

Forårs- og sommertørke er kommet for at blive. Men det betyder ikke, at dit udbytte og profit skal falde. Når du tilføjer PLUS-græsser til dine græsblandinger, forbedrer du dine markers evne til at håndtere tørke. PLUS-græsserne styrer dig sikker gennem et tørt forår og en sommer med kun lidt regn
PLUS-græssers dybe, kraftige rødder styrker dine markers evne til at håndtere tørke

Forbedret tørkeresistens sikrer dit udbytte

Under varme, tørre somre mister de betydningsfulde kløvergræsmarker deres kulør

Jo længere tørken varer, jo mere brunt bliver græsset. Uge efter uge mister græsset biomasse, og tørstofudbyttet falder. De mere og mere almindelige forårs- og sommertørker i Europa skaber fodermangel, som svækker landmandens profit.

Løsningen er at så græs, som er ekstra tørketolerant. Under tørre perioder vil det hjælpe med at opretholde udbytte og reducere tabet.

Klimaændringer giver hyppigere tørre perioder

Ingen kan forudsige vejret, og derfor vil der altid være usikkerhed forbundet med at være landmand og til det at dyrke fodergræs

Men vi oplever ændringer. I de seneste år (2018, 2019 og 2020) har tørke været et mere udbredt problem på tværs af mange europæiske regioner. Du kan se et billede af den udbredte tørke i 2018 herunder. Billedet stammer fra ”The European Commission's Combined Drought Indicator” og dækker en 10-dags periode i august det år. Manglen på regn påvirkede Tyskland, Holland, Sydeuropa og endda England og Skandinavien.

Combined Drought Indicator for den anden 10-dages periode i august 2018 (Kilde: European Commission, 2021).

 

Forskning bekræfter, at PLUS-græsserne er mere tørketolerante

DLF’s mål er at bringe tørketolerante græsarter på markedet for at sikre udbyttet. Rajgræs Plus og Strandsvingel Plus’ overlegne tørketolerance er blevet dokumenteret på to områder: i den igangværende forskning på det helt unikke rodscreeningsanlæg RadiMax og i forsøg på DLF’s verdensomspændende forædlingsstationer. Resultaterne fra RadiMax og testforsøgene viser tydeligt, at Rajgræs PLUS og Strandsvingel PLUS er en effektiv løsning på fremtidens tørkeudfordringer.

Tørketolerance og øget udbyttepotentiale med PLUS-græsser

DLF’s forskere samarbejder med etablerede forsøgsinstitutter for at finde løsninger på de skader, tørke kan forårsage. Vi kigger både over og under jorden. Vi kigger på, hvad der sker med græsset og på, hvordan mekanismerne bag rodvækst fungerer for at udvikle robuste, tørketolerante græsser.

Rajgræs PLUS: Rajgræs PLUS kombinerer tydelige karakteristika fra rajgræs med fordelene fra svingel. Parringen af de to arter gør græsset i stand til at sætte dybere rødder. Det gør Rajgræs PLUS helt ideel til at booste tørketolerancen og foderkvaliteten i isånings-blandinger. Blandinger, der indeholder Rajgræs PLUS, øger udbyttepotentialet og holdbarheden af marken.

Strandsvingel PLUS: Strandsvingel PLUS kombinerer udprægede svingel egenskaber med fordelene ved rajgræs. Når man bruger de dybe rødder fra Strandsvingel PLUS i en blanding styrker man blandingens tolerance over for klimaændringer samtidig med, at udbyttepotentialet og foderkvaliteten øges.

Om RadiMax

Sammen med Københavns Universitet undersøger DLF græsrøddernes hemmelige verden på RadiMax anlægget. RadiMax er verdens mest avancerede rodscreenings-anlæg. Her kan forskere tage fotos af voksende rødder i ned til 3 m dybde. På samme tid kan planterne blive udsat for en tiltagende tørke over en fugtighedsgradient, der kan induceres i systemet. Forskerne undersøger, hvordan forskellige græsser klarer sig under tørke og relaterer deres performance til deres rodnet.