e
Published
20 .okt.2015

RadiMax - Planterødder skal frem i lyset

I et nyt stort anlæg på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet kan forskerne via kameraer følge røddernes udvikling dybt under jorden

Målet med RadiMax-anlægget er at få viden om røddernes stressfaktorer, så der i samarbejde med planteforædlerne kan udvikles robuste afgrøder, der kan modstå klimaforandringer.
De fire planteforædlingsfirmaer bag RadiMax er DLF, LFK Vandel, Nordic Seed og Sejet.

- RadiMax projektet har stået højt på vores ønskeliste i lang tid. Tørke er en af de største udfordringer, vi vil få i planteproduktionen. Fremtiden vil byde på flere og længere perioder med tørke. Vi får derfor hele kloden rundt hårdt brug for planter, der yder endnu mere i dag, er mere robuste, og som kan sikre minimalt spild af vigtige næringsstoffer. Derfor håber vi at få nogle sorter, som er væsentligt mere tørketolerant end de sorter, vi har i dag, siger seniorforsker Christian Sig Jensen, DLF, som er projektkoordinator på RadiMax

- En af grundene til, at det er interessant for DLF at gå ind i dette samarbejde, er, at vi ikke er i stand til alene at mobilisere en forskningsindsats i det omfang, der er stablet på benene her, siger Christian Sig Jensen.

Du kan læse mere om projektet i en artikel fra det nyeste Tidsskrift for Frøavl her.

Projektet har et samlet budget på 21 mio. kr. og løber frem til slutningen af 2019. Projektet har modtaget støtte fra InnovationsFonden samt Godtfred-Birkedal Hartmanns Familiefond.

Du kan få mere at vide om projektet i denne video fra Københavns Universitet