Frøtørring

I den nyeste publikation af "Værd at vide om Frøtørring", behandles de vigtigste forhold omkring tørring og efterbehandling af frø. Når vi høster frø, er råvaren oftest en blanding af modne og umodne frø, og hvis tørringen og efterbehandlingen er mangelfuld, kan det få store negative konsekvenser for frøkvaliteten. Vi ser hvert år eksempler på frø med for dårlig spireevne, der koster tusindvis af kroner i tabt indtjening, og hvor årsager peger tilbage til forkert behandling på tørreriet. Hæftet giver dig en grundlæggende viden om dimensionering af tørreriet med gode tips til, hvordan du kan sikre, at tørring og efterbehandling forløber optimalt. Vi giver dig også indblik i hvordan du kan spotte fejl og afhjælpe dem i tide. Læs publikationen her.

God høst!

Aktuelt: Sådan måler du vandprocent

Du kan selv måle vandprocenten i frøet ved hjælp af en bageovn og en vægt. Afhængig af om man råder over en vægt, der kan veje med 1 grams eller 10 grams nøjagtighed, skal der vejes en prøve af på 100 eller 1000 gram. Frøet hældes i en stanniol-bakke og sættes ind i ovnen i 60 minutter ved 120-130°C. Prøven vejes umiddelbart efter, at den er taget ud af ovnen, så vandprocenten kan beregnes.
Eksempel: Indvejet vægt: 1000 g
Vægt efter tørring:  830 g
1000 g – 830 g = 170 g
170 g x 100 /1000 g = 17 pct. vand 
 
Læs mere om korrekt efterbehandling i FrøavlsINFO - Efterbehandling