4turf-baner er grønne og spilbare selv under forårs- og sommertørke

Klimaet ændrer sig, og derfor må sportsbaner, parker og plæner tilpasse sig de nye forhold. 4turf græsser (tetraploide rajgræsser) har et kraftigt rodnet og er tørketolerante, og derfor er de bedre i stand til at overleve forårs- og sommertørker. Ud over det forbliver 4turf baner grønne og spilbare og klarer sig med et mindre vandingsbehov under lange, tørre perioder, hvor vand kan være en knap ressource. 

4turfs dybe rodnet giver flere spilletimer og mindre behov for vanding

Efterhånden som forårs- og sommertørker bliver mere og mere almindelige og vand bliver en knap ressource, bliver det nødvendigt at se sig om efter nye måder at opretholde flot, grønt græs hele sommeren. Løsningen er at så tørketolerant 4turf.

4turf har en rigtig god evne til at modstå tørke. Det giver dig flere spilletimer samtidig med, at du sparer på vandingen og vedligeholdelse af banen. Du sparer tid og penge med 4turf. 

Læs mere om alle fordelene ved 4turf her

Testet for tørketolerance

Vi ved helt nøjagtigt, hvordan 4turf klarer sig under tørke. Det har vi nemlig testet på vores helt særlige rod-screeningsanlæg, RadiMax. Resultaterne viser, at tetraploide rajgræsser (4turf) har en bedre tørketolerance end de almindelige rajgræsser.

På RadiMax anlægget undersøgte vi, hvor dybt rødderne voksede, og hvor grønt græsset var, når det led af vandmangel.

Sammenlignet med alm. rajgræs, vokser 4turfs rødder hurtigere om foråret, og der udvikles hurtigere en kraftig rodmasse i det øverste jordlag. Herudover har 4turf græs en højere tørketolerance over jordoverfladen. Alt i alt gør det 4turf ekstremt velrustet til at overleve både forårs- og sommertørke. 

   

Forstå forårs- og sommertørke

Ikke alle tørker er ens. Forårstørker bliver mere og mere almindelige i Nordeuropa. Sommertørker er mere almindelige i Sydeuropa, men de bliver mere og mere almindelige også i Nordeuropa.

  • Forårstørke: På trods af mangel på regn, er der stadig vand til rådighed i de dybere jordlag under en forårstørke. Græsser, der hurtigt udvikler lange rødder og etablerer sig godt i foråret, vil med størst sandsynlighed overleve en forårstørke.
  • Sommertørke: Under en sommertørke bliver selv de dybere jordlag udtørret. På samme tid er temperaturerne høje, så græsplanterne over jordoverfladen skal være i stand til at modstå dehydrering. Hvis planten allerede i foråret har haft en god rodvækst, er det mindre sandsynligt, at den udtørrer – og dermed har den altså en bedre chance for at overleve. 

Grønt græs hele året rundt med 4turf

4turf er en klar vinder, når det kommer til tørke.

4turfs evne til hurtigt at etablere rodmassen om foråret, er den bedste forsvar mod forårstørke. Senere på sæsonen vil planternes tørketolerance over jordoverfladen kombineret med deres kraftige rodmasse give et fantastisk forsvar mod sommertørke. I Frankrig og Tjekkiet bekræfter tests, at efter en sommertørke ser testplots med 4turf meget grønnere ud end testplots med alm. rajgræs: