Frederiksberg Kommune
Frederiksberg Blomstereng blev udsået i maj 2018 og stod i fuldt flor sommer/eftersommer 2018.
Frederiksberg Blomstereng indeholder en bred vifte af blomster, som skaber ideelle betingelser for føde til bier, sommerfugle og andre insekter. Blandingen er sammensat specielt til Frederiksberg Kommune og har gjort, at kommunen nu kan kalde sig for "Bi-venlig", da den har sået over 1 ha med bi-venlige blandinger.
Blomster og bier på Frederiksberg
På Frederiksberg har man forvandlet flere parkarealer og byrum til blomstrende oaser til glæde for mennesker og ikke mindst insekter. God tid til forberedelse er nøglen til at få et sådan projekt til at lykkes.
Frederiksberg er landets tættest befolkede kommune, men alligevel fremstår byen som ”Hovedstadens Grønne Hjerte” med store parkområder og mange frodige vejtræer - tænk bare på de grønne åndehuller: Frederiksberg Have, Søndermarken og Solbjerg Parkkirkegård.
I det hele taget er biodiversitet og bæredygtighed prioriteret højt i kommunen, som bl.a. har være sprøjtefri siden 1999. Derfor var det naturligt at kombinere et LAR projekt (Lokal Afledning af Regnvand) med såning af blomsterfrø.
Frederiksberg Blomstereng
Det var i parkanlægget Grøndalen, at stadsgartner Karsten Klintø så muligheden for at forskønne omgivelserne med masser af blomster. Klintø valgte at få lavet en helt specielt blanding til formålet – en såkaldt Frederiksberg Blomstereng. Blomsterne til blandingen er nøje udvalgt, så farver, arter og blomstring går op i en højere enhed og skaber en pragtfuldt eng-stemning. Desuden er blomsterne sammensat, så de skaber ideelle betingelser som føde til bier, sommerfugle og andre insekter. Blandingen består af frø fra i alt 35 forskellige blomster.
Bi-venlig kommune
Det var vigtigt for Karsten Klintø, at blandingen tilgodeser bier og sommerfugle, så biodiversiteten kan blomstre endnu mere i kommunen. Og da kommunen har sået over 1 ha med bi-venlige blandinger, kan kommunen nu kalde sig for ”Bi-venlig”.
Alle kommuner, der sår mindst 1 ha med bi-venlige blandinger, modtager et certifikat i form af en roll-up med beskrivelse af projektet. Roll-up’en kan stilles f.eks. i Borgerservice og oplyser borgerne om, at deres kommune har gjort en særlig indsat for at hjælpe Danmarks bier.
Borgerne inddraget
Karsten Klintø ønskede at inddrage kommunens borgere i projektet, og derfor lavede han i samarbejde med DLF små specialdesignede blomsterfrøposer med Frederiksberg Blomstereng. I foråret blev kommunens skolebørn og borgere inviteret til blomsterdag, hvor borgmesteren holdt tale og frøposerne uddelt. Herefter såede skolebørnene Grøndalen til med blomsterengen. Eventen gav en masse positiv omtale både i lokal tv samt i lokalavisen.
I dag står blomsterblandingerne i fuldt flot og forskønner ikke blot livet for insekter men også for de mennesker, der hygger sig i området.
Forberedelse er nøglen til succes
For at lykkes med et blomsterfrø-projekt er det vigtigt, at der er god tid til at forberede sig. Det er derfor helt ideelt at begynde planlægningen i efteråret.
Omlæg jorden
Det første, du skal gøre, er at omlægge den jord, hvor der skal sås blomsterfrø. Sørg for at den er renset for græsukrudt samt tokimbladet ukrudt. Det giver det bedste udgangspunkt for blomsterfrøene, da græs ”kvæler” blomsterne.
Området må gerne have et lavt næringsindhold – det kan blomster godt lide.
Hvad vil du gerne så?
Hvis du vil have skønne blomster en enkelt sommer, er Ny Blomstermark et rigtigt godt og sikkert valg. Blandingen giver et farverigt blomsterhav med hele 11 forskellige sommerblomster, som blomstrer over en lang periode.
Har du mulighed for at lave et mere permanent blomsterbed, er Engblanding til lerjord, som består af både en-årige- og flerårige blomster, en oplagt mulighed. Blandingen vil allerede det første år give en rig blomstring, da den indeholde enårige blomster. Denne blanding anbefales af Danmarks Biavlerforening, da den primært indeholder arter med en høj pollen- og nektarproduktion.
Optimalt såtidspunkt
En-årige blandinger skal sås medio april - medio juni og vil blomstrer ca. 8 uger efter såning.
Flerårige blandinger kan sås enten medio april – medio juni eller august – ultimo september. Sår du i foråret vil de enårige arter blomstre allerede om sommeren.
Pleje
Blomsterfrøbede må aldrig gødes. Blomsterfrø er meget nøjsomme og har simpelthen ikke brug for næring.
Vil du vide mere om, hvordan du kommer i gang med at skabe en blomster-oase? Eller er du i tvivl om, hvilken blomsterblanding du skal vælge? Kontakt din konsulent her.
Er du interesseret i at blive bi-venlig kommune, kan du læse mere her.