Dansk græs i Parken

Dansk græs i Parken

Parken skiftede i juli græs på banen. Det er første gang, at groundsmanager Daniel Madsen lægger dansk græs på Danmarks Nationalstadion.

Når Parken skal have nyt græstæppe, kommer det normalt fra Holland, England eller Tyskland. Her slipper kulden hurtigere taget i jorden, og det lune vejr strækker sig længere ind i efteråret end i Danmark. Det giver græsset andre vækstvilkår, og det udenlandske rullegræs er tidligere ”klar til brug” end det danske. Derfor har det ofte været uden for landets grænser, at Daniel har hentet sin græstørv.

Da Parken skulle have ny græstæppe i juli, ønskede Daniel Madsen at beklæde banen med dansk græs. Valget faldt på DLF’s unikke ProTurf Plus løsning.  

Proturf klemmeBestod styrkeprøven

”Jeg var rigtig godt tilfreds med det rullegræs, jeg så på DLF’s produktionssted ved Ribe”, fortæller Daniel. ”Både kvaliteten og styrken var i orden”.

Styrken på rullegræs bliver målt vha. en stor klemme, som sættes ned i græsset. Herefter trækkes der i klemmen, mens der måles, hvor mange kilo belastning græsset kan tage, inden det brister.

Kvalitet og styrke er én ting, men at beklæde Parken med græstørv fra egen ”baghave” har også været positivt: ”Jeg må indrømme, at jeg godt kan lide tanke om, at det er dansk græs, der ligger på banen”, slutter Daniel af.

Suveræn slidstyrke

ProTurf Plus banen er produceret på et særligt vækstlag, der er fremstillet, så det matcher Parkens vækstlag. Det har stor betydning for græsset rødder, fordi de meget nemmere får kontakt med det nye underlag og gror fast i en fart.  

ProTurf Plus’ specielle vækstlag er beregnet til fodboldbaner med hårdt slid. Den meget høje andel af grovsand sikrer en enestående høj dræningsevne. På den måde undgår man en smattet overflade, og derfor kan græsset tåle hårdt slid.

Grounds manager

Grounds Manager Daniel Madsen kan godt lide tanken om,
at det er dansk græs, der ligger på banen. 

Det kræver et godt håndværk…

Johnny Knudsen er DLF’s greenkeeper på produktionsstedet ved Ribe. Johnny fortæller: ”Det kræver et godt håndværk at lave godt stadionrullegræs. Det skal være den helt rigtige jord med den rette struktur, de bedste græssorter og så helt rent græsfrø uden ukrudtsfrø. Dertil kommer naturligvis den rigtige timing af de forskellige opgaver med såning, gødning og anden pleje”.

ProTurf Plus græsset består af 70% engrapgræs og 30% alm. rajgræs – inkl. 4turf rajgræs – fordelt på 6-7 forskellige græssorter. For at få den bedste styrke og genvækstevne i græsset er det vigtigt, at der er en stor andel af engrapgræs. Derfor er engrapgræsset sået som det første, og efter det var godt etableret, er banen ad flere omgange eftersået med slidstærke topsorter af alm. rajgræs.

ProTurf Plus skæres

Der skæres ProTurf Plus på produktionsstedet i Ribe. 

 

Facts about this case
Kunde

Parken Sport & Entertainment

Projekt leveret

Juli 2016

Fakta

Når Parken får nyt græs, kan det som regel klares på lidt over et døgn. Daniel skifter græsset i Parken ca. 1-2 gange om året afhængig af, hvor mange koncerter og events, der er på programmet. 


ProTurf Plus er eliteløsningen til sportsbaner med suveræn slidstyrke og genvækstevne. 

Der skulle 19 lastbiler fyldt med græsruller til at dække Parkens bane. I alt blev der brugt 475 ruller med græs, der er 15 m lange, 120 cm brede og 4 cm tykke. Rullegræsset bliver rullet ud i 63 baner side om side for at dække de lidt over 8.000 m2 bane. Der er ca. 13 mand på teamet, der lægger græsset ud. 

 

View all facts